На ЕКУ запроваджується система PPG


На заводах ЕКУ в Перемишлянах, Золочеві та Бродах розпочинається запровадження нової системи для опрацювання креслень та виробничої документації – PPG. Про те, як це вплине на роботу підприємства, розмовляємо з Тетяною ДЖУЛОЮ, керівником технічного відділу ТзОВ «Електроконтакт Україна».

─ Тетяно, що таке система PPG та для чого вона використовується?

─ Система PPG – це нова система для опрацювання креслень та виробничої документації. Зараз креслення замовника опрацьовується в програмі Еldorado, а згодом виробнича документація транспортується в систему SAP. Система PPG буде проміжною між Еldorado і SAP. Її мета – автоматизувати і стандартизувати процеси опрацювання креслення і виробничої документації та відповідно виробничі процеси.

У результаті запровадження цієї системи буде єдиний стандарт опрацювання креслень і документації для усіх заводів концерну, єдині параметри і нумерація для матеріалів. Це буде зручно для обміну інформацією з нашими колегами з інших заводів. Втім, система PPG стосується не тільки технічного відділу, але й має прямий вплив і на відділ нарізки і виробництва.

Ми є другим заводом у концерні Nexans autoelectric, який впроваджує цю систему. Завод у Румунії працює за нею вже рік, також до запровадження готується завод у Тунісі.  Наші інженери їздили у Німеччину (місто Фльос) на навчання, також навчання було проведено в Україні. Німецькі колеги разом з нашими інженерами робили перший тестовий крок. Тепер наші інженери це вже роблять самостійно. Заплановано наступні навчання для працівників технічного відділу з Перемишлян, Золочева та Бродів, щоб вивчити оптимізації програми, так як дана програма є нова і німецькі колеги постійно працюють над її вдосконаленням.

  ─ Як інженери опрацьовують креслення замовника у новій системі?

  ─ Система PPG поділяє процес виготовлення кабельної мережі на три кроки:    P1 (нарізка), P2 (передмонтаж і машинні операції – кримпування,           термоусадка тощо) та P3 (власне монтаж кабельної мережі).

  Зі запровадженням системи PPG будуть видаватися замовлення на       передмонтаж машинних операцій (крок P2), чого раніше не було. Всі     розгалуження і машинні операції будуть працювати через програму для     нарізки CAO, що також стане новим кроком для наших працівників.

 Монтери кабельного виробництва, які виконують термоусадку, кримпування   тощо пройдуть навчання, щоб працювати у цій програмі. На робочих місцях   буде встановлено монітори з усією необхідною інформацію – яке саме   розгалуження в ящику, який саме виробничий крок необхідно зробити   працівнику, куди далі передати матеріал тощо.

 Оскільки на передмонтажі працює велика кількість працівників   передпенсійного віку, їм буває важко з комп’ютером, тому проводилося   додаткове навчання. Майстер відділу нарізки Золочівсього виробничого   підрозділу Микола КВАС взяв це під особистий контроль, підходить до   кожного, підказує. Таким чином, вдається швидко навчитися працювати з   новою програмою.

 ─ Чи зміниться робота монтерів кабельного виробництва на лінії?

 ─ На кроці P3 – монтаж кабельної мережі – також відбудуться зміни. Раніше   на передмонтаж виносили певні розгалуження, тобто заготовки до кабельної   мережі. Німецькі колеги вважають, що це неправильно: потрібно робити все   на монтажі і не дрібнити кабельну мережу на дрібні розгалуження. Таким   чином, ми змушені багато розгалужень об’єднувати в ТС – великі   розгалуження/частини кабельної мережі. Ми будемо облаштовувати робочі   місця для виготовлення цих заготівок, розробляти монтажні дошки. Вони   також будуть виготовлятися по замовленнях та контролюватись через   систему аPIMS.

 ─ Які зміни відбудуться у роботі підприємства?

 ─ Завдяки замовленню на ці розгалуження і передмонтаж машинних   операцій ми зможемо прослідкувати, на якому етапі перебуває ця продукція:   чи ще в роботі, чи вже пішла у готовий продукт, чи відправлена замовнику. У випадку рекламації ми зможемо відстежити, на якому етапі ми допустили помилку. Також буде контроль над кількістю виготовленого передмонтажу, який має піти у готовий продукт.

Замовлення на передмонтаж видаватиме відділ логістики, тож їм потрібно буде передбачити час на виготовлення кожного розгалуження та закласти цей час у систему САП, щоб вчасно виготовити продукцію для замовника. Крім цього зміниться нумерація проводів, розгалужень та іншого матеріалу – при однакових параметрах він буде однаковий для всіх заводів концерну. Це буде переломний момент і для працівників відділу логістики, і для комплектувальників, які працюють з матеріалом.

─ Які результати переходу ТзОВ «Електроконтакт Україна» на систему PPG?

─ У Золочівському виробничому підрозділі в системі PPG вже запущено проект Opel Adam, а також частину Audi KoVOMo V6. Поступово всі наявні креслення переносяться у систему PPG, на черзі – Бродівський і Перемишлянський підрозділи. Складено графік переходу виробничих підрозділів ЕКУ: до кінця року підприємство на 90% перейде на систему PPG.

Розмовляла Галина МЕЛЬНИК, менеджер зі зв’язків з громадськістю


Дата публікації: 19/07/2018