Микола КВАС: «Нарізка обрала мене сама»


Тут завжди шумно і кипить робота. Тут кожна людина і кожна машина працює точно і розмірено. Тут розпочинається довгий і цікавий процес виготовлення кабельних мереж. Саме у відділі нарізки з проводів на котушках виготовляються напівфабрикати – заготівки для виробництва.

Про роботу відділу нарізки розмовляємо з його керівником – майстром Миколою КВАСОМ. Він належить до тих, хто починав свій шлях до керівної посади монтером кабельного виробництва.

─ Миколо, як давно розпочався твій трудовий шлях на ЕКУ?

Це було вже більше 6 років тому, у 2012 році. Я повернувся зі заробітків і вирішив знайти роботу вдома, в Золочеві. Довго не шукав, не хотів засиджуватися вдома. Пригадую, 7 березня приїхав зі заробітків, а 12 вже пішов на базове навчання на ЕКУ.

Так склалося, що тоді якраз розпочинав свою роботу відділ нарізки, перші працівники відділу вже повернулися з навчання в Чехії. Мене направили до Андрія Олеговича Метелюка на співбесіду. Ми балакали на різні теми. І з його слів я чув, що він був збентежений тим, що я був на заробітках  і запитував, чи поїду я назад. Однак, співбесіду я пройшов і після закінчення базового навчання працевлаштувався монтером кабельного виробництва у відділ нарізки, стояв на скрутці. Можна сказати, що це нарізка обрала мене сама. Адже пішов туди, де був набір. А зараз вже не бачу себе десь інакше, в жодному з інших відділів. Тут мені найрідніше і найкраще.

─ Як працював відділ нарізки тоді?

Нарізка була в 301 цеху, разом з виробництвом. На той час у відділі було дві машини скручування проводів і одна машина нарізки проводів.

Як на мене, я одразу почав добре крутити, бо хотів заробляти. Старався виходити на продуктивність. Тоді це було важче, бо все тільки починалося, був зовсім інакший метод роботи. Не було транспортувальників, і нам потрібно було комісіонувати проводи самим. На скрутці я стояв до трьох місяців, після чого мене перевели на оператора верстатів з програмним керуванням. На цю посаду мене вчив Володя ЗОЛОЧІВСЬКИЙ.

─ Як працювалося на новій посаді?

Перша машина нарізки була Gamma 333. Після цього до нас почали приїжджати дві нові машини нарізки. У мене загорілися очі, я дуже хотів навчитися на них працювати. Виходив у нічну зміну і так, щоб ніхто не знав, працював на двох, а то і на трьох машинах одночасно. Було важко, тому що всі програми ми створювали самі, самостійно вели повний облік. І коли в той час я йшов додому з продуктивністю 70%, то був щасливий.

Згодом наш відділ почав розростатися, і була потреба в начальниках зміни. Перший начальник зміни був Володя ЗОЛОЧІВСЬКИЙ, і він опікувався трьома змінами. Після чого перевели мене та Олега ЛАБУНСЬКОГО. Це був кінець 2012 – початок 2013 року. Тоді відділ нарізки мав до 6 машин нарізки, машину для нарізання трубок і три машини скручування проводів. Це все було ще в 301 цеху, а згодом для нас реконструювали приміщення теперішнього 302 цеху, куди ми переїхали у кінці 2013 року.

Відділ розростався, збільшувалася кількість машин і працівників, і в лютому 2017 року мене перевели на нову посаду –  майстра відділу нарізки Золочівського виробничого підрозділу.

Зараз наш відділ нараховує 17 машин для нарізки проводів трьох типів, 8 машин скручування проводів, одна машина для нарізання проводів з великим поперечним перерізом, одна машина для нарізання трубок, дві машини Suso, а також обладнання ультразвукового зварювання, кветчери, термоусадки.

─ Рік тому розпочав роботу ще один відділ нарізки ЕКУ – в Бродівському виробничому підрозділі. Знаю, що ти також долучився до його створення.

─  Все починалося з того, що працівники їздили до нас, у Золочів. Вони вчилися на різні виробничі кроки і посади – на скрутку, нарізку, налагоджувачі, транспортувальники, начальники зміни.

Переїзд у Броди відбувся у кінці серпня 2017 року. Цей завод мені дуже подобається, і мені було цікаво подивитися на нього вживу. У перший же день я попросив рулетку і почав міряти там, де мав бути відділ нарізки: у мене була купа ідей по розміщенні стелажів та машин, було цікаво працювати.

Спочатку у відділі нарізки в Бродах було тільки декілька машин, як і раніше в Золочеві, 2 налагоджувачі, 2 начальники зміни. Ми замовили всі робочі місця, шафи на запчастини, все необхідне. Старт був важкий, але спільними зусиллями ми старалися робити все для того, щоб усе добре працювало. Я робив так, щоб коли в Бродівському підрозділі з’явився свій майстер, вони не сказали про мене: зробив як-небудь і пішов. Відділ функціонує, має вже свого майстра Леоніда ТАРАСОВИЧА, і з 1 листопада 2017 року я вже не курую їхню роботу.

─ Як змінилася робота відділу нарізки протягом цих років?

Робота відділу нарізки кардинально змінилася після того, як нам запровадили програму САО в 2014 році. Це суттєво облегшило роботу, адже тепер програма сама розподіляє завантаженість усіх машин. Однією кнопкою можна зробити все, що раніше ми робили 2-3 дні.

Нещодавно ми зробили переміщення машин у відділі нарізки та  стартували PPG, перенісши у 302 цех деякі операції передмонтажу: квечування, ультразвукове зварювання і термоусадку. Тож зараз наш відділ складається з 3 сходинок: передмонтаж, скрутка, нарізка.

У нашому цеху планується старт проекту 48 вольт. Я їздив на завод у Чехію та бачив його на стадії розробки. Це буде ціла в’язка, яка складатиметься з грубих проводів і клем. Є блоки, куди згідно з кресленням клеми скручуються гайками. Для цього необхідне спеціальне обладнання для нарізки проводів з грубим поперечним перерізом, відізолювання, кримпування, ультразвукового зварювання контактів, пайки, термоусадки тощо. А також програма, яка визначає, з яким зусиллям потрібно скручувати проводи у в’язці.

─ Команда відділу нарізки – це суто чоловічий колектив. Чи не важко тримати дисципліну?

Мені чомусь здається, що з чоловіками навпаки легше працювати (сміється). Можливо, за стільки років я просто звик працювати в чоловічому колективі і навіть не уявляю, що мене перевели б в жіночий колектив. Колись в мене була ідея брати на скрутку чи навіть на нарізку жінок, адже на інших заводах у відділі нарізки працюють і чоловіки, і жінки. У нас поки що жінки надають перевагу роботі на лінії.

Мені дуже цікаво працювати з людьми, комусь щось підказати, пояснити.  Для мене дуже важливо, щоб мої працівники не мали страху, але одночасно старюся тримати на відстані витягнутої руки. Щоб знали, коли треба змовчати, але не боялися сказати, коли це потрібно. Щоб отримати віддачу від працівника, важливо, щоб він почувався у підтримці. Тому я вважаю, що перш за все повинна бути налагоджена робота зі своїми колегами.

Зараз команда нарізки разом з працівниками передмонтажу становить 82 особи prop персоналу. Це монтери кабельного виробництва, оператори верстатів з програмним керуванням, та fix персонал – транспортувальники, механіки-налагоджувачі, начальники зміни.  Ми починали з маленької команди, а сьогодні це великий відділ. Я впевнений у всіх своїх працівниках. Успіхи відділу нарізки – це заслуга кожного хто тут працює, адже «Сила команди – в кожному, сила кожного – в команді».

─ Які вимоги до працівників відділу нарізки?

Добрий зір, самостійність та відповідальність за свою роботу. Адже допущена помилка – це в кращому випадку шрот, в гіршому – рекламації від замовника. Важливим є вміння працювати в колективі. Я дуже люблю, коли колектив є дружній, коли все злагоджено і в колективі одне одного поважають. Надаємо перевагу знавцям комп’ютера, але нікого не залишаємо в стороні і всіх навчаємо.

─ Що ти хотів би порекомендувати нашим читачам?

Частіше звертатися у відділ персоналу за вакансіями. Нарізка завжди розвивається, і ми надаємо перевагу працівникам, які вже мають досвід роботи на підприємстві.

 

Розмовляла Галина МЕЛЬНИК, менеджер зі зв’язків з громадськістю


Дата публікації: 18/09/2018