Компанія зі світовим іменем


Чи задумуєтеся ви про те, наскільки потужною є наша корпорація? Наше підприємство — це не просто завод, це частина великої міжнародної компанії Nexans, яку знають та якій довіряють у всьому світі.

Підприємства-заводи концерну розташовані в понад 30 країнах на 5 континентах. Сьогодні кожен працівник ТзОВ «Електроконтакт Україна» продовжує творити історію «Nexans autoelectric», яка розпочалася ще минулого століття. Подаємо основні етапи розвитку потужної міжнародної компанії з німецьким корінням, частиною якої є ЕКУ.

У 1966 – 1979 роках у Фльосі (Федеративна республіка Німеччина) були побудовані кабельні та металургійні заводи. Першою їхньою продукцією були проводи та невеликі кабельні мережі для побутової техніки, комп'ютерів та сільськогосподарських транспортних засобів. Згодом, наприкінці 1960-х років продукція поступово змінюється від побутової техніки до автомобільної промисловості. Одними з перших замовників в автомобільній промисловості були BMW, Ford і Porsche.

У 1981 році виробництво кабелів та проводів для автомобільної промисловості перейшло до нової дочірньої компанії: товариства з обмеженою відповідальністю «Kabelmetal electro», що розташоване в Ганновері.  

У 1982 році  ТзОВ «Kabelmetal electro» купує компанія  «Les Cables de Lyon» – таким чином, підприємство у Фльосі стає частиною французької корпорації. Компанія заявляє себе як компетентний постачальник у автомобільній індустрії. Основними продуктами є кабельні мережі та проводи для виробників автомобілів та розробників систем.

У 1991 році «Les Cables de Lyon» був придбаний компанією Alcatel. З 1993 року створюються перші виробничі підрозділи в інших країнах. Втім, німецька компанія продовжує залишатися автономною та виступає на ринку в ролі ТзОВ «Kabelmetal electro autoelectric», а згодом – як  «Alcatel autoelectric».

Наприкінці 1994 року у зв’язку з кризою серійне виробництво припиняється. Настають важкі часи у розвитку компанії. Розпочинається інтернаціоналізація виробництва, завдяки якій та технічним нововведенням компанія явно набирає конкурентоспроможності.

У 1993 та 1997 роках перші іноземні заводи були створені в Чехії та Румунії. Компанія набуває все більшої довіри від клієнтів та стає системним постачальником. Починаючи з 1996 року, інженери підприємства «Alcatel autoelectric» працюють безпосередньо на заводах замовників.

Починаючи з 2000 року, компанія «Alcatel» реструктурується та об'єднує всі підприємства в новий концерн: народився «Nexans». Компанія «Alcatel  autoelectric» стає «Nexans autoelectric».

У 2001 році відкривається підрозділ в Америці (Техасі), посилюючи діяльність компанії «Nexans» на американському ринку. Будуються та відкриваються заводи по всьому світі: в Румунії, Тунісі, Мексиці та Словаччині. У 2007-2008 роках розпочинає свою роботу перший виробничий підрозділ в Україні – у Перемишлянах Львівської області.

У 2005 році компанія «Nexans Autoelectric» подала патент на високовольтні кабельні мережі для електричних та гібридних транспортних засобів. Протягом усього 7 місяців «Nexans Autoelectric» розробляє високовольтну кабельну проводку для тестового електромобіля, який потрапив на дороги по всьому світі в 2008 році.

У 2011 році був заснований перший підрозділ у Китаї для роботи на азіатському ринку. В той же час відкривається другий підрозділ в Україні – у місті Золочів Львівської області. З’являються нові заводи в Європі та Північній Африці.

У 2010 році, після інтенсивного розвитку, група автовиробників компанії Nexans розпочинає частково автоматизоване серійне виробництво проводів, і таким чином стає одним з лідерів ринку у цій галузі. У 2012 році компанія отримує нагороду «Постачальник року» від Daimler та General Motors Group, тим самим позиціонуючи себе серед кількох сотень постачальників у всьому світі.

У 2013 році компанія починає серійне виробництво  кабельних мереж для електричних і гібридних автомобілів Протягом наступних років додаються нові замовлення від провідних виробників автомобілів. 

У 2017 році відкривається третій виробничий підрозділ в Україні – у місті Броди Львівської області. Кількість працівників ЕКУ становить понад 2500 осіб, а загалом «Nexans autoelectric» по всьому світі – понад 10700 осіб.

Концерн продовжує зростати у всьому світі і планує розширити свою діяльність у інших країнах Європи, Південної Америки та Азії. Вже сформовані замовлення на виготовлення кабельних мереж на 2020 рік. Ринок електромобілів знаходиться на підйомі, і «Nexans autoelectric» розширює виробництво 48-вольтних та високовольтних кабельних мереж.

Складність кабельних мереж та вимоги до безпеки значно збільшуються, а з цим – важливість мініатюризації та автоматизації виробничих процесів. Nexans autoelectric розвиває партнерство з провідними виробниками автомобілів та бере на себе ще більшу відповідальність за кабельні мережі як виробник. 

Українські заводи ТзОВ «Електроконтакт Україна» є одними з найуспішніших в концерні та часто ставляться до прикладу іншим. Саме наша злагоджена робота, висока якість та надійність дозволяють підтримувати цей статус. Ми є невід’ємною і важливою частиною компанії зі світовим іменем. Сьогодні історію пишемо ми, і працювати треба так, щоб надовго лишатися однією з її найкращих сторінок.


Дата публікації: 18/09/2018