KVP – виробниче раціоналізаторство на ЕКУ


Процес постійного покращення (KVP) та шлях до вдосконалення Nexans (NEW) – процеси, які функціонують на усіх заводах концерну. Адже важливо, щоб працівники були активними учасниками виробничого процесу та могли подавати свої раціоналізаторські пропозиції, а також аналізувати своє робоче середовище.

На зводах у різних країнах ці процеси мають свої особливості функціонування. Тому кожні декілька років з метою обміну досвідом відбуваються з’їзди координаторів процесів KVP та NEW усіх заводів концерну Nexans autoelectric. Попередній з’їзд відбувся в Україні у 2016 році. Нещодавно координатори процесів KVP і NEW Перемишлянського виробничого підрозділу Ольга КІНАШ, Золочівського виробничого підрозділу Наталія ФРАНКІВ та Бродівського виробничого підрозділу Мар’яна ІВАХНЕНКО відвідали Румунію, яка цього року протягом 23-25 жовтня приймала з’їзд.

Окрім представників з України, участь у з’їзді взяли представники заводів з Румунії (Моніка Мокута, Еріка Джіорджі, Адріан Маґда, Теодора Роска), Німеччини (Мартін Екерт),  Тунісу (Рахма Мбаркі), Чехії (Ян Благнік, Катеріна Шоттова). Для порозуміння всіх учасників робочою мовою з’їзду була англійська. Організатором зустрічі була Моніка Мокута, яка є старшим координатором процесу KVP у декількох країнах, зокрема і в Україні.

 

 

«Метою нашої зустрічі було, перш за все, обмін досвідом, – розповідає Наталія ФРАНКІВ, координатор процесів KVP та NEW на заводі в Золочеві. – Кожен учасник представив презентації про свій завод та найкращі реалізовані пропозиції покращення протягом 2017-2018 років по всіх категоріях: 6S, якість, продуктивність, безпека, екологія, економія коштів. Також кожен розповів, як проходить процес відстеження показників процесу NEW».

Учасники з’їзду відвідали виробничі підрозділи «Електроконтакт Румунія», яких є три – у містах Панкота, Синтана та Кішинеу-Кріш. Окрім представлення своїх заводів, учасники з’їзду виконували практичні завдання.

«Координатор процесів KVP та NEW заводу Панкота пані Еріка провела нам цікаву екскурсію по виробництву, де показувала реалізовані пропозиції. Найбільше запам’яталося, що нас було поділено на команди і ми виконували різні завдання: шукали на виробництві  умови або неправильні дії, які могли бути небезпечними», – розповіла Ольга КІНАШ, координатор процесів KVP та NEW Перемишлянського виробничого підрозділу.

Приємні враження у наших працівників залишилися від румунських заводів, які за масштабами досить компактні та розраховані на 500-700 працівників. Новинкою була екскурсія на виробництво високовольтних кабельних мереж для автомобілів BMW.

«В Румунії на кожному заводі є вітрина з подарунками для активних учасників процесу постійного покращення. Таким чином працівник бачить, що може отримати за реалізовані ідеї. Це недорогі подарунки, але нагородження відбувається кожного місяця, а не за підсумками року, як у нас. До речі, такі вітрини зараз встановлені і в Золочівському виробничому підрозділі», – зазначила Наталія ФРАНКІВ.

Серед позитивних моментів з’їзду учасники відзначають можливість познайомитися особисто з колегами з різних заводів, що полегшує подальше спілкування та обмін інформацією, а також можливість познайомитися з життям нової країни.

«Під час перебування в Румунії ми проживали в готелі у надзвичайно гарному місті Арад, яке чимось схоже на Львів. Ми мали можливість після насиченого дня прогулялися вуличками міста та поспілкуватися з жителями, які є дуже привітними», – розповіла Ольга КІНАШ.

 

 

Повернення в Україну було важким через скасування авіарейсу та смерть батька Мар’яни ІВАХНЕНКО, координатора процесів KVP та NEW Бродівського виробничого підрозділу. Втім, дівчата зізнаються, що поїздка ще більше зблизила їх.

«Поїздкою у Румунію дуже задоволена. Була дуже гарно організована зустріч, складений конкретний план нашого дня. Люди усі привітні, щирі. Ми  дізналися, як розвиваються процеси  KVP та  NEW  на інших заводах, а також завдяки презентаціям  побачили найкращі пропозиції покращення. Деякі пропозиції ми взяли для себе. Під час відрядження у мене помер тато, мене усі дуже добре підтримали, а також організували поїздку додому, оскільки наш літак було відмінено. Дуже щиро дякую їм за це», – поділилася враженнями Мар’яна ІВАХНЕНКО, координатор процесів KVP та NEW Бродівського виробничого підрозділу.

«Це моє перше відрядження, яке неможливо забути. Організація підготовки перебування у Румунії була надзвичайно гарною і продумано. На згадку про заводи «Елекроконтакт Румунія» нам подарували пам’ятні сувеніри. Хочу подякувати всім учасникам і організаторам нашого з’їзду. Насправді ми дуже здружилися і тепер маємо більше знайомих представників нашої компанії для вільного спілкування і обміном досвіду. Також хочу подякувати нашому керівництву за надання такої можливості!» – підсумувала Ольга КІНАШ.


Дата публікації: 11/12/2018