Навчаючись – розвиваємось!


Процес виробництва на будь-якому підприємстві здійснюється при взаємодії трьох визначальних факторів: персоналу, засобів і предметів праці. І якщо ми прагнемо створити ефективне виробництво, нам необхідно в першу чергу готувати персонал, який би мав теоретичні знання та практичні навики.

ТзОВ «Електроконтакт Україна» – це сучасне підприємство, на якому впроваджуються методи щодо удосконалення, покращення та ефективності виробничого процесу. І завжди першим кроком до будь-якого процесингу є навчання та підготовка своїх кадрів, які повинні забезпечити повноцінну функціональність зміни стану.

Так, 4 та 5 квітня, на замовлення нашого підприємства компанія «Фесто» організувала тренінг «Організація ощадливого виробництва на промисловому підприємстві (lean manufacturing) – практика впровадження».

Протягом першого дня навчання працівники із трьох виробничих підрозділів ЕКУ мали змогу пройти теоретичний курс бережливого виробництва, в якому закладені і вже відомі, і нові методи, спрямовані на підвищення ефективності та якості виробничих процесів, а саме:

-              Концепція «муда-мура-мурі»;

-              Кайзен як основа бережливого виробництва;

-              5S – метод організації робочого простору і мінімізації запасів усіх видів;

-              ТРМ – система технічного обслуговування обладнання, що забезпечує безаварійну роботу обладнання, що зменшує втрати від простоїв, що забезпечує зростання якості.  SMED – швидке переналагодження;

-              7QCT (сім інструментів контролю якості) – комплекс методів пошуку і вирішення проблем ефективності і якості зусиллями персоналу;

-              Карта і діаграма процесу - зручні інструменти для аналізу потоку створення цінності / вартості товару;

-              Канбан – «працюємо точно в строк».

                Другий день тренінгу по бережливому виробництву був присвячений практичному навчанню під пильним наглядом академіка WAPS Сергія Лучанінова.

«Ощадливе виробництво схоже на спорт, – пояснив Сергій ЛУЧАНІНОВ.  – Ось, наприклад, людина вирішила займатись фітнесом. Які б у неї не були тренери чи навчальні посібники, результатів не буде, допоки вона самостійно не почне займатись на тренажерах і правильно харчуватись. Тренер може тільки підказати, в якому напрямку тобі рухатись, а всі конкретні дії виконує персонал. Тому наші слухачі будуть виходити на виробництво та шукати проблемні місця, аналізувати процес виробництва, старатись знайти дії, які не створюють того, за що платить замовник».

Інженери ЕКУ відправились у цехи, де на практиці використали 5S, метод  фотографій і фіксованих точок, ТРМ, розробку проектів карт перевірки і обслуговування устаткування.

Після успішного проходження навчання усі учасники отримали сертифікати, які підтверджують отримані знання. Тож тепер залишилося впровадити їх у повсякденній роботі.


Дата публікації: 09/04/2019